Araştırma 1, Bir Milli İslamcılık Serüveni: Mücadelecilik - 1, Mustafa Aydın

Pazartesi, Eylül 01, 2008

Bir Milli İslamcılık Serüveni: Mücadelecilik

“Mücadeleci”, 1968-1978 tarihleri arsında etkin olan Mücadele Birliği adlı siyasal harekete mensup kimse anlamına gelir. Mücadele Birliği, bir dönemlerin sağ-sol ikileminde sağcı kutupta yer alan, salt milliyetçilikle saf İslamcılık arsında kendine özgü bir noktada faaliyette bulunmuş, duyguları/eğilimleri itibarıyla İslami, kültürel söylemi itibarı ile milliyetçi bir harekettir. Bir dönemler kültürel dünyamızda önemli bir yer işgal etmiş, bugün ise hala “Mücadeleci” olarak nitelendirilen ve toplumsal hayatın değişik yerlerinde faaliyet gösteren bir insan grubunun temel esprisini tanımakta elbette yarar vardır.

Önce belirtmelitiz ki bu araştırma noktasında bazı sıkıntılar vardır. HArekerin kadrolarının önemli bir kısmı hayattadır ve elbette onların da buradaki analizlere uygun veya muhalif söyleyebilecekleri şeyler vardır. Dolayısıyla böylesi bir konuda yapılacak iş, gereksiz tartışmalardan kaçınmak için mümkün olduğunca hareketin kendi metinlerine dayanmak ve yapılan yorumları değerlendirmektir.

Ne var ki Mücadele Birliği hakkında yeterli düzeyde açıklayıcı bir araştırma yapılmamıştır. Gazeteci Metin Toker’in Solda ve Sağda Vuruşanlar adıyla 1971 Haziran’ında Milliyet gazetesinde yayımlayıp sonra kitaplaştırdığı bir hayli resmi çizgideki politik tefrikası yanında, Osman İridağ’ın haftalık Aksiyon dergisinin Ocak 2003’te “Sokak’ta Ülkücüler, Koridorda Mücadeleciler” adlı magazin türü bir yazısını; Hamza Türkmen’in aylık Haksöz Dergisi’nin Haziran/Temmuz 1994 tarihinde yayımlanan, “Millileştirilmiş Din anlatışının Türkiye’deki ilk ciddi örneği: Yeniden Milli Mücadele” adlı bir hayli analitik makalesini ve yine aynı dergide Genel Başkan Necmettin Erişen ile yapılmış “Mücadele Birliği Sorgulanmalıdır” başlığıyla yayımlanan bir mülakatı ve Yeni Şafak’ta Cemil Çiçek’le yapılmış bir başka mülakattaki beyanları bir kenara bırakırsak, konu hakkında araştırmalara pek rastlanmaz.

Biz bu yazımızda sözü edilen belgeleri de göz önünde bulundurmak kaydıyla, hareketin önemli bir yayın organı olan Yeniden Milli Mücadele dergisindeki bazı önemli seri yazıları, Milli Mücadele’de Kadroların Vazifeleri gibi bazı temel kitapları esas aldık, müntesiplerin sözlü görüşlerini değerlendirdik. Aşağıdaki metin bu çerçevede yazarın bazen oyuncu, bazen seyirci konumundaki görgül gözlemlerinin de işin içine katılıp yorumlanması ile ortaya çıkmıştır. Bu denemenin elbette eleştiriye açık yönleri olacaktır.

(Devam edecek)
Not: İletişim Yayınlarından çıkan bir ansiklopedi'den alınmıştır. Kamil Büyüker kardeşimiz tarafından e-posta ile gönderilen dosyalar, sayfaların fotoğrafları olup, fotoğraflardaki metin bilgisayar ortamına parça parça aktarılarak arşivimize eklenecektir.

7 yorum:

Ziyaretçi,  16 Eylül 2008 17:12  

güzel makale olmuş. Eline sağlık.

Ziyaretçi,  18 Eylül 2008 16:44  

konya lı mustafa aydınmı?
ben 30 küsür yıldır konyadayım kendisini ilk kez bir iftarda tanıdım mücadelecimiymiş? kendini oyalıyor galiba ülkenin gidişinden memnunmu.3-5 kişiyle sohbet etmek yetmiyor hoca...

Ziyaretçi,  18 Eylül 2008 17:20  

bu bir ansiklopediden YMM ile ilgili bölmün ilk paragrafı... arkadaş sanırım geri kalanları da ekleyince güzel bir çalışmayı bizlerle buluşturmuş olacak. Her ne kadar eleştirilecek yönleri olsa da, o da mücadeleci miymiş şeklinde bir yaklaşım hoş olmaz.. üstelik mustafa aydın beyefendinin mücadelecilik gibi bir iddiası olup olmadığını da bilmiyorum.

Ziyaretçi,  30 Ekim 2008 13:34  
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Ziyaretçi 30 Ekim 2008 14:37  

mucadeleci.blogspot.com mücadele birliği ile bir şekilde temas etmiş yapıların eklenebildiği, mütevazi bir arşiv niteliğinde bir sitedir. en azından bu yoldadır.

Ancak asla millet düşmanlarının kendi propagandasını yapabileceği bir platform olarak düşünülmemelidir. Bu tarz yorumlara asla müsade edilmeyecektir.

Üstelik, az önce silinen, bir millet düşmanının adsız gönderdiği yorumda bahsedilen unsurların hiçbirisinin gerek mücadele birliği ile, gerekse birliğin öğretileri ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.

Mücadele birliği, mensuplarını hiçbir zaman şiddete yönlendirmemiştir.

Ziyaretçi,  17 Şubat 2009 13:02  

sitenizi takip ediyorum çok eksik ve yetersiz siyak kara zemin bu ocağın mazisiyle bağdaşmaz daha iç açıcı zemin ve site tasarımı nı sizlerden bekliyorum

Ziyaretçi 3 Haziran 2009 10:15  

Umuyorum sizin de katkılarınızla daha da gelişir, arşivi internetten tanıştığımız birkaç yönetici ağabeyimle birlikte elimizden geldiğince geliştirmeye çalışıyoruz.

Not: Sitenin renkleri için YMM dergilerinin kapak renklerinden ilham aldım.

Yorum Gönder

"Mücadele Birliği nasıl ki kurluduğu yıllarda sahabe iştiyakı, imanı, gayreti ile çalışmışsa; Bugün de hiç bir grup, parti, şahıs tekelinde değildir.

Bu teşkilatın tezgahından geçenler yine aynı kardeşlik duyguları ile birbirlerine bağlıdır. Bunu ifsad eden, arada husumeti yayanlar asla Mücadeleci olamazlar!"

Son Yorumlar

İman Et
Mücadele Et
Zafer Senindir!
Zafer Hakkın
ve Hakk'a inananlarındır!
Kopyalama hakları: GNU, GÖBL.