BİR ZAMANLAR PINAR DERGİSİ

Çarşamba, Ocak 21, 2009

Henüz tarihi yazılmamış, ama adından çok söz ettiren bir teşkilat olarak Yeniden Milli Mücadele hareketi karşımıza çıkmakta.
1968"lı yıllarda kurulan, “sokaklarda değil, koridorlarda” mücadele veren, dönemin önemli gençlik hareketlerinden biridir YMM hareketi.
Öyle ki İsmet İnönü"nün damadı Metin Toker tarafından bizzat TRT"de yayınlarla “Sağın Dev-Genci” olarak takdim edilmiş ve dönemin “tehdit” arzeden bir gençlik teşkilatı olarak sunulmuştur.
Bir döneme damgasını vurmuş bu hareketin ne olursa olsun eğrisi doğrusu ile tarihi yazılmalı.
Hareket, kendi yayın organı haftalık “Yeniden Milli Mücadele” mecmuası yanında önemli bir edebiyat dergisi de yayınlanmıştır. Esasen Çapa Yüksek Öğretmen Okulu tarafından yayınlanan dergi aslında hareketin edebiyat, kültür, sanat anlamında bir mektebi olmuştur. Sadece hareketin dergisi olmakla kalmamış, bir müddet sonra bir ekol olarak döneme damgasını vurmuştur.
Bugün “Pınar” ne acıdır ki bir geleneği olan dergiler arasında zikredilmemekte. Bizce “Pınar”ın yakın tarihte bir düşünceye, bir medeniyete yaslanan Diriliş, Büyük Doğu, Mavera, Hareket v.s. gibi dergiler zikredilirken anılmaması büyük bir eksikliktir.

Kimler geldi, kimler geçti Pınar"dan peki? Ahmet Taşgetiren, Mehmet Akif Ak, Ahmet Efe, Mehmet Taşdiken, Mehmet Ali Taşçı, Veli Şirin, Recep Kırış, Cevat Özkaya, Necati Aykan, Haşim Vatandaş, Hasan Karal, Gazi Altun, Sefa Kaplan, Mustafa Aydın, Hasan Erden ve ismini zikredemediğimiz yüzlerce isim…
Yazarı, çizeri ile Milli bir duruş sergileyen dergi, her meselede Milliliği esas almıştır. Milli Hikayeler, Milli Edebiyat, Milli Sanat… Rivayet olunur ki bu millilikten kasıt İslâmîlik"tir. Bu, zaten yazılarda yerli olan, İslâmi olan bakış açısından kendini göstermektedir.
Dergi kapağından başlayarak içerik, muhtevaya kadar tamamen bir estetiğin, estetik düşüncenin ürünü idi. Bu “sanat ideolojinin estetik hüviyet kazanmasıdır” şeklinde hareketin sanat anlayışında da dile getirilmiştir.
Dergi 70"lı yıllarda önemli bir çıkış yakalarken pek çok önemli ismi özel dosyalarında işlemiştir. Sezai Karakoç, Peyami Safa, Mehmet Akif, Yahya Kemal… Bunun dışında Cemil Meriç gibi son dönemin tefekkür ve düşünce tarihimizin önemli isimlerinden biri de bir süre dergide yazılar yazmıştır.
Dergide pek çok güzelliğin yanından Ahmet Taşgetiren gibi önemli bir büyüğümüzün de hemen hemen her sayıda şiirleriyle yer aldığını görüyoruz. Maraş"ın şiir ve şair anlamında bereketli bir memleket olduğunu biliyoruz ama Ahmet Taşgetiren isminin şiirleri bizim için de ayrı bir güzellik arzetmekte. Temennimiz yazılarının kitaplaştığı gibi şiirlerinin de kitaplaşması.
Dergi için yazılacak çok şey var. Pınar dergicilikten sonraki süreçte yayınevi olarak devam etti ve ediyor. Lakin siz Pınar"ın başına doğru adım atarsanız o size dönemin fikir, edebiyat ikliminden önemli şeyler bahşedecektir. Birileri derginin bibliyoğrafyasını çıkarmalı ki o zaman nelerin gözden kaçtığını görülsün. Öylese Pınar"ı kütüphanelerden veya yakınlarımızda bulunan Mücadeleci ağabeylerden ısrarla soralım.
Kâmil Büyüker

3 yorum:

Ziyaretçi 28 Ocak 2009 16:37  

YENİDEN MİLLİ MÜCADELE BİTMEDİ, KIYAMETE KADAR DA BİTMEYECEK.

Ziyaretçi,  28 Ocak 2009 21:19  

YENİDEN MİLLİ MÜCADELEYİ KAHRAMANCA DEVAM ETTİREN MİLLET'E SELAM OLSUN.
Yaşasın MİLLET
yaşasın mazlumun göz yaşını dindirecek, barış medeniyetini kuracak ve yaşatacak MUHTEŞEM TÜRKİYE
Mehmet MUTLUOĞLU

Ziyaretçi,  5 Eylül 2010 20:46  

Kamil Bey, YMM bitmedi... Bir şahlanış, bir çıkış, bir uyanış bekliyor. Dün İzmir'den bir sadâ geldi. Yarın İstanbul'dan, öbür gün Mardinden, Malatyadan, Hatay'dan gelmeli!

Edinilen tecrübeler ışığında, sokak yönü, örgütlülüğü kuvvetli olan bir örgütlenmeyle, adım adım, ilmek ilmek mücadele zaferi yeniden örülmeli.

Bizde yetişmiş "ikinci adam" çok. Onların öncü olmasını, birinci adamlık riskini almalarını ümit ediyorum. Parti siyaseti değil, sokak siyaseti umuyorum.

Gel gel kardaşım gel,
Gel gel sırdaşım gel,
tutuşalım el ele,
yürüyelim hedefe!

yaşasın DEVRİM diyecek bir cesur insan...

dan.

Yorum Gönder

"Mücadele Birliği nasıl ki kurluduğu yıllarda sahabe iştiyakı, imanı, gayreti ile çalışmışsa; Bugün de hiç bir grup, parti, şahıs tekelinde değildir.

Bu teşkilatın tezgahından geçenler yine aynı kardeşlik duyguları ile birbirlerine bağlıdır. Bunu ifsad eden, arada husumeti yayanlar asla Mücadeleci olamazlar!"

Son Yorumlar

İman Et
Mücadele Et
Zafer Senindir!
Zafer Hakkın
ve Hakk'a inananlarındır!
Kopyalama hakları: GNU, GÖBL.